Faalangst rijexamen

Tijdens het rijexamen hebben de meeste leerlingen last van gezonde spanning, dat is heel normaal want een rijexamen is ook best spannend. Bij sommige leerlingen neemt de spanning iets te grote vormen aan en dat beïnvloedt het rijgedrag.  Zo zijn er leerlingen die echt last hebben van faalangst, en dit kan je rijexamen op een vervelende manier beïnvloeden. Je kan het namelijk allemaal wel, maar de zenuwen nemen simpelweg de overhand. Om deze leerlingen wat extra rust te gunnen en ze op hun gemak te stellen, bestaat er een faalangst rijexamen.

Wat houdt een faalangst rijexamen in?

Inhoudelijk verschilt een faalangst rijexamen niet van een regulier examen. Er wordt namelijk op dezelfde zaken gelet en er wordt hetzelfde van je verwacht. Zo wordt er gekeken of je de auto goed beheerst, of je goed in je spiegels en over je schouder kijkt, je netjes voorrang verleent en inhaalt. Het in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotondes en je bijzondere verrichten. Deze bijzondere verrichtingen hoef je natuurlijk niet te doen, als je je tussentijdse toets hebt gehaald. Dan heb je namelijk een vrijstelling voor je eerste praktijkexamen.

Maar wat is dan het verschil tussen een regulier en een faalangst rijexamen? Een faalangst examen duurt langer, namelijk 80 minuten. Dit betekent echter niet dat je ook langer moet rijden, je krijgt gewoon meer tijd om tot rust te komen. De examinator loopt van te voren met jou het examen door, hij vraagt onder andere waarom je voor een faalangst examen hebt gekozen en wat je nou precies zo spannend vindt aan het afrijden. Hij probeert jouw zorgen en zenuwen een beetje weg te nemen, door even rustig met je te praten over deze zenuwen.

Daarnaast mag je tijdens het rijden de auto even voor tien minuten aan de kant zetten. Mocht je bijvoorbeeld de draad kwijt zijn en even de zaken weer op orde willen krijgen. Dan mag je de auto even aan de kant zetten om op adem te komen en weer rustig worden. Gaat het examen eigenlijk heel goed, dan ga je lekker door. Totdat je weer bij het CBR-examencentrum bent.

En ook de examinator is net iets anders dan bij een regulier examen. Hij/zij is namelijk getraind in leerlingen met faalangst of extra veel spanningen en zenuwen. Hierdoor begrijpt hij/zij maar al te goed waar je mee zit en kan de examinator je goed helpen met het wegnemen van die zenuwen.

Tips rijexamen

Wellicht heb je heel het internet al afgestruind naar tips voor het rijexamen. Maar ook wij hebben nog een paar nuttige tips voor je. Al is de belangrijkste dat je gewoon in jezelf moet geloven!

-          Denk alvast na of je je rijinstructeur mee wilt laten rijden tijdens je examen. Misschien geeft het je extra rust, maar het kan ook zijn dat het dan alleen maar spannender wordt voor je.

-          Plan met je instructeur nog een extra les in vlak voor het examen.

-          Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je niet te druk te maken. Als je het niet haalt is er nog geen man over boord en proberen we het gewoon opnieuw.

-          Bedenk goed dat je tijdens het afrijden niet perfect hoeft te rijden. Helemaal foutloos rijden kan bijna niemand. Als je een keer de motor af laat slaan is dat geen probleem, zolang je de keer daarna maar laat zien dat je het wel kunt.

-          Wat vind je nog extra lastig? Vraag aan je instructeur of je deze nog extra kunt oefenen.

-          Ga je tijdens je rijexamen ergens rijden waar je nog nooit gereden hebt en kun je de situatie niet goed overzien? Zorg er dan voor dat je je snelheid aanpast en blijf vooral goed kijken naar de bewegwijzering en de situatie om je heen.

-          Neem voor je rijexamen geen verdovende medicijnen die de zenuwen zouden kunnen minderen, deze kunnen er juist voor zorgen dat je minder scherp bent.

-          Tot slot zou het eten van een banaan zorgen voor een betere concentratie en alertheid. Het proberen waard!   

Wil je nou nog meer informatie over het faalangst rijexamen of wil je weten of het faalangst rijexamen iets voor jou is? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij je waar nodig.