Afrijden Rijexamen Tips

Als het gaat om afrijden is de ene leerling een koele kikker, de ander wordt spontaan misselijk, maar de meerderheid kent gelukkig gewoon gezonde spanning tijdens het rijexamen. Het maakt niet uit in welke categorie je valt, uiteindelijk is voor iedereen het behalen van het rijbewijs het doel. Om de spanning wat te laten afnemen, is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze dag. Wij nemen daarom goed met je door wat een rijexamen precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt tijdens het afrijden. Een goede voorbereiding zorgt voor rust waardoor je optimaal kunt presteren tijdens dit belangrijke moment.

Hoe gaat het rijexamen in zijn werk?

Om jezelf goed te kunnen voorbereiden op je praktijkexamen is het allereerst belangrijk om te weten hoe het rijexamen precies in zijn werk gaat. Een regulier auto praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Deze tijd wordt gebruikt voor het begingesprek, afrijden en eindgesprek. Dit lijkt misschien kort, maar examinatoren zien vrij snel of je de auto onder controle hebt en of je alle handelingen beheerst.

Om te voorkomen dat je te laat komt voor je rijexamen wordt er geadviseerd om een kwartier van tevoren aanwezig te zijn bij het CBR-examencentrum. Je hoeft je dan niet te haasten dus dit geeft je waarschijnlijk ook een extra stukje rust voor het afrijden. Samen met je rij-instructeur wacht je totdat de examinator je roept. Aan tafel neem je tijdens het begingesprek samen met je instructeur en examinator algemene informatie door, laat je je identiteitsbewijs zien, lever je het zelfreflectieformulier in en wordt er gecontroleerd of je het theorie-examen gehaald hebt.

Vervolgens is het tijd om naar buiten te gaan en worden je ogen getest. Dit doet de examinator door je bijvoorbeeld een kenteken of iets van de bewegwijzering op 25 meter afstand voor te laten lezen. Hierna zal de examinator je enkele vragen stellen ter voorbereiding op de rit. Hij vraagt wellicht of je onder de motorkap wilt kijken en of je aan wilt geven waar de motorvloeistof zit en waar deze precies voor zorgt. Ook kan hij vragen stellen over het dashboard en je de verschillende lampjes laten controleren.

Het echte afrijden kan beginnen

Nadat alles besproken, bevraagd en gecontroleerd is, kan het echte afrijden beginnen. Het kan zijn dat je direct de snelweg op gaat of juist eerst binnen de bebouwde kom gaat rijden. De volgorde van het afrijden maakt niets uit, het belangrijkste is dat de examinator kan zien dat je veilig en zelfstandig kan rijden en dat je daarnaast ook voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Tijdens het praktijkexamen let de examinator onder andere op de volgende punten:

 • Hoe goed je de auto beheerst. Laat je hem bijvoorbeeld niet te vaak afslaan?
 • Je kijkgedrag. Kijk je goed in al je spiegels en over je schouders als je een bocht maakt of invoegt?
 • Voorrang verlenen. Verleen je goed voorrang?
 • Veilig inhalen. Kun je veilig inhalen? Bijvoorbeeld zonder andere weggebruikers af te snijden?
 • In- en uitvoegen op de snelweg.
 • Rijden op kruispunten en rotondes. Geef je goed richting aan, pas je je snelheid goed aan en kijk je goed om je heen?
 • Bijzondere verrichtingen. Vaak hoef je maar twee of drie bijzondere verrichtingen uit te voeren tijdens je rijexamen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van of je de tussentijdse toets hebt gedaan en gehaald. Tijdens de tussentijdse toets kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Let wel op dat deze vrijstelling alleen geldt voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je de volgende keer wel weer bijzondere verrichtingen uitvoeren tijdens het examen.

Nadat je klaar bent met het rijexamen parkeer je de auto en ga je opnieuw naar binnen bij het CBR-examencentrum. Je krijgt hier meteen te horen of je wel of niet geslaagd bent. Daarnaast wordt ook eventuele feedback besproken en worden de punten opgenoemd waaraan je moet gaan werken wanneer je het examen niet gehaald hebt.

Rijexamen oefenen

Je wilt natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk je rijexamen oefenen, zodat je alles zo goed mogelijk beheerst. De rijlessen bieden de oefening voor het rijexamen. In het begin ben je natuurlijk volop bezig met leren en oefenen. Maar tijdens je laatste rijlessen beginnen deze lessen steeds meer te lijken op een echt rijexamen. Je instructeur gaat namelijk steeds minder zeggen en helpen. Hierdoor zal je het, net als tijdens je rijexamen, steeds meer zelf moeten doen. Je gaat dus zelfstandiger rijden en hebt uiteindelijk de hulp van de instructeur niet meer nodig. Tijdens je rijexamen geeft je examinator namelijk ook geen tips. Het enige wat de examinator mogelijk zal zeggen is waar je heen moet rijden, maar verder zal hij zich grotendeels stil houden.

Tussentijdse toets als eerste oefening

Wanneer je ervoor kiest om een tussentijdse toets af te leggen, heb je ook al een goede indruk van hoe het examen in zijn werk gaat.

In onze pakketten A, B, C, D en E zit de tussentijdse toets inbegrepen. Vraag een gratis proefles aan om te kijken welk pakket bij jou past.

Praktijkexamen auto - tips

Je hebt eigenlijk geen tips meer nodig voor het afrijden, want je kunt het gewoon. Je instructeur laat je namelijk niet afrijden wanneer hij denkt dat je hier nog niet klaar voor bent. Toch kunnen onderstaande tips handig zijn om even aan te denken:

 1. Bedenk van tevoren of je je instructeur mee wil laten rijden tijdens het afrijden. Misschien dat het je gerust stelt wanneer hij of zij achter in de auto zit, maar het kan ook zijn dat je het juist fijn vindt als er maar één iemand in de auto zit tijdens je rijexamen.
 2. Vraag aan je instructeur of je voor het examen nog een rijles in kunt plannen. Als je voor je rijexamen nog een rijles hebt, zorg je ervoor dat je alvast gewend bent aan de auto.
 3. Probeer rustig te blijven. Als je het de eerste keer niet direct haalt, is er nog geen man overboord. Je kunt het rijexamen op een later moment gewoon opnieuw proberen dus dit is geen reden om je extra druk te maken tijdens je rijexamen.
 4. Onthoud dat je tijdens het afrijden niet perfect hoeft te rijden. Bijna niemand kan helemaal foutloos rijden, dit wordt dan ook niet van je verwacht. Als je een keer de motor af laat slaan is dat geen probleem, zorg er gewoon voor dat je weet hoe je hier op moet reageren en het goed oplost.
 5. Wanneer er bepaalde dingen zijn waar je meer moeite mee hebt, vraag dan aan je instructeur of je die nog extra kunt oefenen.
 6. Het kan voorkomen dat je tijdens het rijexamen ergens moet rijden waar je nog nooit eerder gereden hebt. Wanneer je hier de situatie niet helemaal goed kunt overzien, zorg er dan voor dat je je snelheid aanpast en let goed op de bewegwijzering en de situatie om je heen.
 7. Heb je last van heel veel zenuwen? Neem géén verdovende medicijnen in. Het kan natuurlijk zijn dat deze medicijnen tegen de zenuwen helpen, maar deze kunnen er juist ook voor zorgen dat je versuft raakt.
 8. Nog een leuke tip die niet helemaal bewezen is, maar wel leuk is: eet voor je rijexamen een banaan. Het eten van een banaan zou zorgen voor een betere concentratie en alertheid.

Wil je nog meer informatie over het afrijden en het praktijkexamen? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij je waar nodig is.